Online booking

Wat dien je verplicht mee te nemen op autovakantie?

Veel Belgen vertrekken binnenkort op autovakantie naar het buitenland

Ondanks dat de ons omringende populaire vakantielanden zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje ook allemaal lid zijn van de Europese Unie,gelden er in vrijwel al deze landen afwijkende regels met betrekking tot datgene  je verplicht bent bij  te hebben in de auto. Selectair zett de belangrijkste verplichte zaken en verschillen voor u op een rij:

Gevarendriehoek

In vrijwel alle Europese vakantielanden is een gevarendriehoek verplicht, terwijl in onder andere Duitsland en Kroatië tevens een extra exemplaar nodig is voor een aanhanger of caravan.

selectair reisnieuws

Veiligheidsvest

In de meeste Europese vakantielanden is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest aan te trekken in geval van pech langs de weg. In sommige landen geldt die verplichting voor alle inzittenden. Het is dus raadzaam meerdere vestjes mee te nemen in de auto.

selectair reisnieuws

Nederland: niet verplicht. Duitsland: niet verplicht. Zwitserland: niet verplicht. Tsjechië: niet verplicht. Polen: niet verplicht.Zweden: niet verplicht. Denemarken: niet verplicht. Portugal: niet verplicht voor buitenlandse auto’s. Noorwegen: niet verplicht voor buitenlandse auto’s. België: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder. Frankrijk: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder. Oostenrijk: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder. Kroatië: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder. Luxemburg: verplicht voor alle inzittenden. Italië: verplicht voor alle inzittenden. Spanje: niet verplicht in de auto, maar bij pech gebruik verplicht voor alle inzittenden. Slovenië: niet verplicht in de auto, maar bij pech gebruik verplicht voor alle inzittenden.

Verbanddoos

Een verbanddoos is in een aantal Europese vakantielanden verplicht. Formeel gelden deze verplichtingen vaak niet voor buitenlandse automobilisten, maar niet elke politie agent is daarvan op de hoogte.

selectair reisnieuws

Reservelampjes

Een set reservelampjes is verplicht in Spanje, Slovenië, Kroatië en Hongarije.

Brandblusser

In Polen, Turkije en Griekenland is een brandblusser in de auto verplicht.

Alcoholblaastest

In Frankrijk is het vanaf 1 juli 2012 verplicht om twee alcoholtesters in de auto te hebben die zijn voorzien van het NF-keurmerk (Norm Française)

Radardetectie

Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle Europese landen verboden.

Navigatie met flitsmeldingen

In Duitsland en Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld! Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.

In Zwitserland is gebruik èn bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden, op straffe van inbeslagname en een fikse boete. Hier wordt streng op gecontroleerd in Zwitserland!

Fietsendrager

Fietsen of andere zaken mogen in Portugal niet achterop de auto vervoerd worden.

Helm

In Groot Brittannië zijn (snor)fietsers en hun passagiers verplicht een helm te dragen.

In Spanje is een fietshelm verplicht buiten de bebouwde kom, tenzij de omstandigheden ‘zwaar’ zijn (bijvoorbeeld steile weg of extreme hitte).

selectair reisnieuws

Markering op de caravan

In Spanje is het verplicht om Europees goedgekeurde reflecterende markeringen achter op de caravan aan beide zijden te bevestigen, indien de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. Dit geldt ook voor Nederlandse kampeerders. De twee markeringen moeten zover mogelijk uit elkaar worden bevestigd, minstens 25 cm (onderrand) en maximaal 210 cm (bovenrand) van de grond.

Brandstof

In Duitsland is bij de meeste tankstations Euro95-benzine vervangen door E10, met 10% ethanol bijgemengd. Sommige oudere auto’s kunnen die brandstof niet verdragen. Raadpleeg daarvoor uw garage.

De benaming van brandstoffen kan verschillen van land tot land. In Tsjechië heet Euro95 bijvoorbeeld Natural95, diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven en in Oostenrijk heet Euro95 juist ‘Super’.

Vrijwel elk land heeft een eigen systeem voor LPG-stations, waardoor het vulpistool niet past op een ‘Belgische’ auto. Neem dan ook verschillende opzetstukken mee op reis, aangezien die ter plekke vaak niet verkrijgbaar zijn.

Koplampen

Denk eraan uw koplampen deels af te plakken wanneer u met uw eigen auto in Groot-Brittannië gaat rijden. Anders verblindt u namelijk de tegenliggers.

Motorkleding

In België is het dragen van beschermende kleding op de motor sinds afgelopen jaar verplicht, evenals het dragen van laarzen of hoge schoenen. Benen en armen moeten volledig bedekt zijn. Vergeet dit niet als u van thuis uit vertrekt.

Een reflecterend vlak van tenminste 150 vierkante centimeter is vanaf 2013 verplicht voor alle motorrijders in Frankrijk, evenals vier reflecterende stickers op de helm.

selectair reisnieuws

Bril

In onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.

Huisdieren

In Duitsland en Spanje is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht, terwijl in Italië in geval van meerdere honden deze verplicht achter een hondenrek moeten worden vervoerd.

Campingpas

Om te kamperen in Scandinavië heeft u in veel gevallen een speciale campingpas nodig, ter plaatse verkrijgbaar.

EK voetbal 2012

Speciale regels voor Polen en Oekraïne:

-Formeel is een brandblusser voor buitenlandse automobilisten in Polen niet verplicht, maar niet alle agenten zijn daarvan op de hoogte. Een brandblusser in de auto is in Oekraïne verplicht, evenals een verbanddoos, ook voor buitenlandse automobilisten.

- In Polen is het verplicht om overdag met dimlicht te rijden.

- Kinderen tot 12 jaar en kleiner dan 1,50m moeten in Polen in of op een kinderzitje zitten.
  In Oekraïne mogen kinderen tot 12 jaar of kleiner dan 1,45m alleen in een geschikt kinderzitje op   
  de voorstoel zitten.

- In Polen mogen dronken motorfietspassagiers slechts in een zijspan worden vervoerd.

- De maximumsnelheid op Poolse snelwegen bedraagt 140 km/u, in Oekraïne 130 km/u.

- Tol op Poolse snelwegen kan worden betaald in zloty’s en in euro’s.

- In Oekraïne komt het regelmatig voor dat brandstof is uitverkocht bij tankstations; neem daarom
  een Jerrycan mee.

- Bij verkeersovertredingen dient u in Polen direct contant te betalen. In Oekraïne is de politie niet 
  bevoegd om boetes ter plaatse te innen, maar dient u wel binnen 15 dagen of vóór vertrek te 
  betalen om te voorkomen dat het voertuig in beslag wordt genomen.

 

 

Terug naar overzicht
Online booking
 
Selectmember
Add to favorites
© Copyright Selectair - Designed by No Nonsens, Privacy Disclaimer Sitemap
Selectair, Mechelsesteenweg 518 C 02 - B 1800 Vilvoorde - T : +32(0)2.254.78.60 - F : +32(0)2.254.78.69 - info@selectair.be
Herkenningsnummer : 1017 - BE 0422.875.557